Boerenstreekmarkt - Week van de Natuur

11 juni - 11 juni

Zaterdag 11 juni 9.30-16.30 uur Walplein Oss

Natuur en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De oorsprong van voedsel ligt bij onze boeren.  In het kader van ‘De Week van de Natuur’ (georganiseerd door de gemeente Oss) organiseert ZLTO Oss daarom, in samenwerking met VVV Oss en het centrummanagement, een Boerenstreekmarkt . Op zaterdag 11 juni is de markt op het Walplein in Oss te vinden. Op de markt kan het publiek kennis maken met leden van ZLTO Oss www.zltooss.nl  (belangenbehartiger agrarische sector Oss) en proeven van streekproducten. Op het Walplein is er voor iedereen een kinderboerderij waar ze de dieren kunnen aaien en knuffelen.

Om 10.30 uur komt wethouder Johan v.d. Schoot voor een kennismaking met lokale ondernemers.

Op de markt zijn de volgende lokale ondernemers te vinden;

Familie Loeffen uit Macharen van biologische varkenshouderij De Tuinlangel verkoopt broodjes hamburgers (http://www.tuinlangel.nl/index.html )

In de kraam van Tuinderij 't Tuureind uit Berghem is naast vers fruit, groente ook o.a. jam en bier van de Maashorstboeren te vinden (http://www.tuinderijtuureind.nl/ ).

Marja van Paddenstoelenkwekerij Van de Vorle en het Het Paddenstoelenhuis laten bezoekers proeven van lekkere champignons en verkoopt pakketten waarmee de koper zelf aan de slag kan om paddenstoelen te kweken (http://www.hetpaddenstoelenhuis.nl/wordpress/ ).

Landwinkel Spierings  bekend van eigengemaakte kaas https://www.facebook.com/boerspierings/?fref=ts

Gebroeders Ruijs van het Fruithuis uit Lithoijen heeft  natuurlijk appels en peren in de verkoop, maar ook vruchtensap en kersen (http://www.gebroedersruis.nl/ ).

Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein is een ambachtelijke en streekproductenwinkel (http://www.stadsbrouwerijravenstein.nl/ ).

Ook Waterschap Aa & Maas staat er met een stand. Je kunt er waterproefjes doen en vind er informatie over water in de stad. 

Daarnaast is er aandacht voor verticale tuinen in de stad. Het Centrummanagement Oss en de VVV hebben onlangs een idee ingediend bij IVN en vielen daarmee in de prijzen. Tijdens de Boerenstreekmarkt op 11 juni moeten drie kandidaten worden gepresenteerd waar als eerste zo'n verticale tuin zou kunnen komen. Er wordt onder meer gedacht aan een pand in de Monsterstraat, het gebouw van AktieSport en de hoek van de Houtstraat.

Weidevogels spotten

Zie jij ze ook vliegen? De polders rondom Oss zijn waardevolle gebieden voor weidevogels. Agrariërs, weidevogelvrijwilligers en nog vele andere partijen spannen zich in om de weidevogel in dit gebied te behouden. Ruim 120 verschillende soorten vogels zijn er het afgelopen jaar gespot door vogelaars. Wil je ook eens een kijkje nemen door zo’n grote kijker en uitleg krijgen over welke soorten je ziet? Het Maasmeandertreintje brengt je naar de polder van Oss om weidevogels te gaan spotten. Daarna brengt het treintje je terug naar het centrum van Oss. De rit zal in totaal ca. 45 minuten duren.

VVV Oss staat  met diverse wandel- en fiets routes uit de omgeving op de markt www.vvvoss.nl .

In de Galerij is het poppentheater “Ronzebons” gevestigd. Ronzebons heeft naast het theater ook een klein museum met verschillende oude poppen en boekjes. Op zaterdag 11 juni is ook een kindervoorstelling “De Boevenvanger”. Deze voorstelling gaat over natuur.

Van 9.30 tot 16.30 uur kan winkelend publiek de kinderboerderij bezoeken en ook een bezoek aan de markt brengen. De hele week zijn er nog activiteiten in de gemeente Oss i.v.m. ‘De van de Natuur’ kijk op; https://www.oss.nl/gemeente/inwoners/milieu/Week-van-de-Natuur.htm

Agenda

Complete agenda

/panden