Speciaalbier festival Oss

17 juli - 17 juli

Speciaalbier wordt steeds populairder in ons land. Daarom nu ook in Oss een Speciaalbierfestival en wel in het park aan het Sint Barbaraplein.

In samenwerking met het café van de Groene Engel en café Kaatje presenteren wij een mooie selectie aan speciaalbier. Zowel voor de meer ervaren speciaalbier drinker als ook voor degenen die er kennis mee willen maken.

Er zijn een twintigtal tappunten en daarbij een aantal bieren op fles met een divers aanbod aan speciaalbier. Op deze site zullen wij jullie op de hoogte houden van de bieren die op 17 juli gepresenteerd worden.

Tevens is er eetgelegenheid en voor de kids is er een springkussen.

Oss is op zondag 17 juli een nieuw festival rijker. Daan Bogaerts (Groene Engel) en Ingo Peeters (Café Kaatje) organiseren deze dag de eerste editie van het Speciaalbierfestival in Oss. Het duo hoopt op het Sint Barbaraplein van 12.00 tot 20.00 uur veel speciaalbierliefhebbers te mogen verwelkomen. “Maar we richten ons zeker niet alleen op de ervaren drinkers, maar ook op mensen die kennis willen maken met de producten”, aldus Bogaerts.

Peeters heeft met Café Kaatje een zeer uitgebreid assortiment aan speciaalbieren: zo’n 130. Ook in de kelder liggen er diverse soorten. “Ik ben in het café al twee jaar intensief bezig met speciaalbieren. Hier hebben we veruit de meeste speciaalbieren van de omgeving. De kroeg is er ook voor verbouwd en we hebben koelkasten op de juiste temperaturen ingesteld voor de bieren.” Een jaar geleden raakte hij in een café in gesprek met Bogaerts, in dienst van de Groene Engel. “Ik ben sinds een jaar of zes liefhebber”, aldus Bogaerts. “Zo bezocht ik bijvoorbeeld de Belgische Bierdagen in Café De Kamer in Oss en via Bas van Zijl kwam ik in Gent terecht bij een horeca-/speciaalbierbeurs. Bij de Groene Engel krijg ik op het gebied van bieren volledig het vertrouwen. De basis is er, maar ik ben nog niet klaar met de ontwikkeling. Ik heb nu drie wisseltaps en het uitgangspunt is dat we per speciaalbier maar twee vaten hebben. Zodoende blijft er variatie in het aanbod.” Volgens Bogaerts gaat het overigens verder dan alleen een speciaalbiertje inschenken. “Veel mensen hebben behoefte aan informatie. We proberen de gast meer over het product te vertellen als ze dat willen weten. Ze betalen ook een hogere prijs dan voor een pilsje, maar dat wordt altijd geaccepteerd.”

Passie
Het gesprek tussen Bogaerts en Peeters leidde tot een proeverij in Café Kaatje. Ze reisden ook later naar een exclusieve shop in België en praatten onderweg volop over hun gezamenlijke passie. “Het leek me zo leuk om iets te organiseren in Oss met bijzondere bieren. Toen ontstond het idee voor een Speciaalbierfestival”, zegt Peeters. “Er zijn op 17 juli zeker een paar mooie en goede lokale bieren te proeven, maar ook uit onder andere België, Estland en Spanje. Er zijn veel bieren van hoge kwaliteit die de mensen hier nog niet kennen. Tijdens het festival is er voor elk wat wils.”

Park
Het park naast de Groene Engel is volgens de vrienden een geschikte plek voor het festival. “Het is een mooi park en vrij toegankelijk voor iedereen. Er komen een twintigtal tappunten en daarbij een aantal bieren op fles. Maasland Thuisbrouwers Genootschap verzorgt clinics. Voor de kinderen is er een springkussen en er is ook een eetgelegenheid. We regelen alles zelf en het is een hoop werk, maar we doen het met veel plezier.”

‘Enthousiasme’
Ze vervolgen: “Onze insteek is om ons enthousiasme over te brengen op anderen. We hopen dat de trein nu een keer de andere kant op gaat rijden en dat mensen uit bijvoorbeeld ‘s-Hertogenbosch naar Oss komen. Met dit festival op een mooi terrein zetten we Oss op de kaart. En we willen het in de toekomst zeker vaker gaan organiseren.”

Agenda

Complete agenda

/panden