Visitekaartje

Parkeren

Het dagtarief voor het parkeren in het centrum van Oss is op alle parkeerterreinen verlaagd van € 4,00 naar € 2,50. Het uurtarief bedraagt  € 1,50. Het gaat om een pilot die duurt van 1 december 2017 tot 1 januari 2019.

Langer verblijven in het centrum

Wethouder Gé Wagemakers: ‘Met deze aantrekkelijke parkeertarieven willen we dat bezoekers langer blijven in het centrum. Ook willen we nieuwe bezoekers trekken en verloren bezoekers terugwinnen. Uiteindelijk hopen we dat bezoekers vaker terugkomen naar het centrum. Gedurende de pilot onderzoeken we ook de effecten. Denk aan parkeerdrukmetingen, passantentellingen en de verkoop van parkeertickets.’

Alle parkeerterreinen en pakeergarages

De nieuwe tarieven gelden op alle parkeerterreinen in het centrum van Oss. Dit betekent dat bezoekers voortaan ook kunnen dagparkeren op de Boschpoorthof, De Wal, parkeerterrein Koornstraat en Ridderhof. In de parkeergarages Bergoss en Oostwal-Oost en op het parkeerterrein Jurgensplein, Eikenboomgaard en Burchtplein gelden eveneens de nieuwe tarieven. Voor de parkeergarages gaan de tarieven van de abonnementen ook omlaag. Voor straatparkeren in het centrum blijft het uurtarief geldig.

Initiatief van ondernemers en CMO

De pilot sluit aan bij het coalitieprogramma en de doelstelling van het Taskforce Centrum Oss. Het is een initiatief van ondernemers vanuit het centrum en het Centrum Management Oss (CMO). Het CMO neemt de promotie van de pilot voor haar rekening. In november moet de gemeenteraad de nieuwe tarieven definitief vaststellen.

Goed nieuws! Ook dit jaar kun je tijdens de koopzondagen weer gratis parkeren in Het Osse Centrum! Let wel op: Parkeergarage Bergoss en Oostwal-Oost zijn niet gratis.

Overige informatie

Wanneer moet u betalen?

  • Maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur. Tussen 18.00 en 09.00 uur hoeft u niet te betalen.
  • Donderdag van 09.00 tot 21.00 uur. Dit is de vaste koopavond.
  • Zondag en wettelijke feestdagen zijn gratis, behalve in de parkeergarage Bergoss en Oostwal-Oost.

Gratis parkeren vlak bij het centrum

Op loopafstand van het centrum ligt het parkeerterrein Raadhuishof. Dit parkeerterrein ligt achter het gemeentehuis en theater de Lievekamp. Op donderdagavond van 18.00 tot 21.00 uur en op zaterdag kunt u op dit parkeerterrein gratis parkeren.

Gratis parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart? Dan kunt u in Oss gratis parkeren. In het centrum zijn verschillende gehandicaptenparkeerplaatsen. Hier mag u met een blauwe schijf niet langer dan 2 uur parkeren. Als de gehandicaptenparkeerplaatsen vol zijn, dan mag u ook op de andere parkeerplaatsen staan. Het gratis parkeren geldt niet in de parkeergarages Bergoss en Oostwal-Oost of op het parkeerterrein Jurgensplein.

Hoe kunt u betalen? 

  • Bij alle parkeerautomaten kunt u met muntgeld betalen. De parkeerautomaten accepteren alle munten van € 0,10 en hoger.
  • Bij alle parkeerautomaten in het centrum kunt u ook met de pinpas betalen. Buiten het centrum kunt niet bij alle parkeerautomaten pinnen. Het betalen met de pinpas gaat via Dip&Go. Dit is pinnen zonder pincode. Vraag bij uw bank of uw pinpas hiervoor geschikt is.
  • Bij de parkeergarages Bergoss, Oostwal-Oost en parkeerterrein Jurgensplein kunt u met muntgeld, papiergeld en de pinpas betalen. U kunt hier ook contactloos betalen.
  • Met de Ossepas. Dit is een prepaid parkeerkaart. Iedereen kan een Ossepas aanvragen, u hoeft hiervoor niet in Oss te wonen. Hij is geschikt voor alle parkeerautomaten in Oss. U kunt de Ossepas niet op een parkeerterrein of -garage met slagboom gebruiken. U rekent af per seconde. U betaalt dus nooit teveel. Ook gepast muntgeld is niet meer nodig.
  • Via het belparkeren.

Wat is belparkeren?

U kunt het parkeergeld ook via uw mobiele telefoon betalen. Dit heet belparkeren. U betaalt uitsluitend voor de tijd die u geparkeerd heeft en u loopt geen risico dat u een parkeerbon krijgt. Met het belparkeren betaalt u achteraf pas uw parkeergeld. U meldt zich aan op het moment dat u de auto parkeert en u meldt zich af weer af zodra u vertrekt. Dit kan door een sms te versturen of via een app. U betaalt per minuut. De handhavers kunnen via uw kenteken zien of u aangemeld bent.

Wilt u belparkeren? Dan moet u aangesloten zijn bij een bedrijf dat het belparkeren in Oss aanbiedt. In Oss kunt u gebruik maken van:

Op de websites van deze bedrijven kunt u meer informatie en kunt de voorwaarden vinden. Lees de voorwaarden goed door.

Belparkeren is nog niet mogelijk op parkeerterreinen die afgesloten zijn met een slagboom.

Meer informatie is te vinden op www.oss.nl/parkeren