Parkeren

Kentekenparkeren 

In het centrum van Oss werd op 1 januari 2020 kentekenparkeren ingevoerd. U krijgt geen kaartje meer bij de parkeerautomaat. U parkeert door uw kenteken in te toetsen bij de parkeerautomaat. Daarnaast kunt u via providers van parkeerapps uw parkeertijd afrekenen.
 
Parkeertarieven in het centrum
In het centrum van Oss zijn twee verschillende tarieven voor betaald parkeren. Op alle grote en kleine parkeerterreinen in het centrum geldt een tarief van € 1,50 per uur en maximaal € 2,50 voor 4 uur. Als u langer dan 4 uur parkeert, dan betaalt u op deze parkeerterreinen maximaal € 4,- per dag.
In het centrum geldt voor het parkeren op de vakken langs de weg een ander tarief. Dit is € 0,75 voor het 1e half uur, elk volgend uur wat daarna komt € 2,50. Deze vakken zijn vooral bedoeld voor kort parkeren.
In het centrum hebben de parkeerautomaten een van de volgende kleuren:
  • rood (tariefklasse A): € 0,75 voor het eerste half uur, ieder daarop volgend uur € 2,50. Dit is voor het kort parkeren.
  • groen en blauw (tariefklasse C): € 1,50 per uur en maximaal € 2,50 voor 4 uur. Parkeren langer dan 4 uur kost hier maximaal € 4,- en geldt tot het einde van de dag.
 
Parkeerterrein Raadhuishof
Op het parkeerterrein Raadhuishof (achter het gemeentehuis en Lievekamp) kunt u een half uur gratis parkeren. Dit mag één keer per auto per dag. U heeft wel een kaartje nodig. U krijgt een kaartje voor een gratis half uur door op de groene knop te drukken. Wilt u langer dan 30 minuten parkeren? Dan betaalt u het gewone uurtarief. U krijgt dan niet het eerste half uur gratis. Het parkeertarief is € 1,50 per uur, met een maximum van € 2,50 voor 4 uur. Als u langer dan 4 uur parkeert betaalt u maximaal € 4,- voor de hele dag.
 
Parkeertarief buiten het centrum
In de wijken rondom het centrum betaalt u € 1,50 per uur. Een dagkaart kopen kan hier niet. De parkeerautomaten hebben geen gekleurde band.
 
Parkeergarage Bergoss, Oostwal-Oost en Jurgensplein
In de parkeergarages Bergoss, Oostwal-Oost en op het parkeerterrein Jurgensplein kunt u achteraf betalen. U betaalt dan nooit te veel of te weinig. Het tarief is € 1,50 per uur. Ook hier betaalt u maximaal € 2,50 voor 4 uur. Een dagkaart (24 uur) kost hier € 4,-.
 
Wanneer moet u betalen?
  • maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur. Tussen 18.00 en 09.00 uur hoeft u niet te betalen.
  • donderdag van 09.00 tot 21.00 uur. Dit is de vaste koopavond.
  • zondag en wettelijke feestdagen zijn gratis, behalve in de parkeergarage Bergoss en Oostwal-Oost.
Een overzicht van de officiële feestdagen vindt u op de website van de Rijksoverheid
 
Gratis parkeren vlak bij het centrum
Op loopafstand van het centrum ligt het parkeerterrein Raadhuishof. Dit parkeerterrein ligt achter het gemeentehuis en theater de Lievekamp. Op donderdagavond van 18.00 tot 21.00 uur en op zaterdag kunt u op dit parkeerterrein gratis parkeren.
 
Gratis parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart
Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart? Dan kunt u in Oss gratis parkeren. In het centrum zijn verschillende gehandicaptenparkeerplaatsen. Hier mag u met een blauwe schijf niet langer dan 2 uur parkeren. Als de gehandicaptenparkeerplaatsen vol zijn, dan mag u ook op de andere parkeerplaatsen staan. Het gratis parkeren geldt niet in de parkeergarages Bergoss en Oostwal-Oost of op het parkeerterrein Jurgensplein.
 
Hoe kunt u betalen? 
  • bij alle parkeerautomaten kunt u met muntgeld betalen. De parkeerautomaten accepteren alle munten van € 0,10 en hoger.
  • bij alle parkeerautomaten in het centrum kunt u ook met de pinpas betalen. Buiten het centrum kunt niet bij alle parkeerautomaten pinnen. Het betalen met de pinpas gaat via Dip&Go. Dit is pinnen zonder pincode. Vraag bij uw bank of uw pinpas hiervoor geschikt is.
  • bij de parkeergarages Bergoss, Oostwal-Oost en parkeerterrein Jurgensplein kunt u met muntgeld, papiergeld en de pinpas betalen. U kunt hier ook contactloos betalen.
  • met de Ossepas. Dit is een prepaid parkeerkaart. Iedereen kan een Ossepas aanvragen, u hoeft hiervoor niet in Oss te wonen. Hij is geschikt voor alle parkeerautomaten in Oss. U kunt de Ossepas niet op een parkeerterrein of -garage met slagboom gebruiken. U rekent af per seconde. U betaalt dus nooit teveel. Ook gepast muntgeld is niet meer nodig.
  • via het belparkeren.
 
Wat is belparkeren?
U kunt het parkeergeld ook via uw mobiele telefoon betalen. Dit heet belparkeren. U betaalt uitsluitend voor de tijd die u geparkeerd heeft en u loopt geen risico dat u een parkeerbon krijgt. Met het belparkeren betaalt u achteraf pas uw parkeergeld. U meldt zich aan op het moment dat u de auto parkeert en u meldt zich af weer af zodra u vertrekt. Dit kan door een sms te versturen of via een app. U betaalt per minuut. De handhavers kunnen via uw kenteken zien of u aangemeld bent.
Wilt u belparkeren? Dan moet u aangesloten zijn bij een bedrijf dat het belparkeren in Oss aanbiedt. In Oss kunt u gebruik maken van:
Op de websites van deze bedrijven kunt u meer informatie en kunt de voorwaarden vinden. Lees de voorwaarden goed door.
 
Links naar meer informatie
Kaart Parkeerautomaten en tariefzones

 

Agendahttps://dewinkeliervanhier.nl/

/panden

https://www.walkwartier.nl/

https://www.trefhetinoss.nl/